(Soluţie) 

Competiția ideilor vs competiția ego-urilor


De câte ori vi s-a întâmplat să vă abțineți de la a emite o părere doar pentru că aceasta ar fi contrazis opinia cuiva de pe o poziție superioară ?

sau

De câte ori s-a adoptat "soluția" cuiva cu un statut superior, deși soluția voastră era cu adevărat cea potrivită, în ciuda faptului că ați oferit toate argumentele necesare ?

Poate că înțelegem cu toții că ideile bune sunt bune pentru valoarea lor intrinsecă și nu depind de statutul persoanei care le-a emis, dar cu toate astea, în realitate nu ne comportăm chiar așa.

Explicația se bazează pe caracteristicile noastre ancestrale și este cumva de înțeles. Probabil că înainte ca intelectul să se dezvolte suficient, șansele de a supraviețui erau mai mari dacă indivizii se supuneau și se organizau în jurul personalităților puternice ce se impuneau mai degrabă prin agresiune.

Este important însă să realizăm că, de ceva vreme încoace, progresul umanității a fost adus de ideile inovatoare. Cultivarea, dezvoltarea și acțiunea intelectului a adus saltul în calitatea vieții de care ne bucurăm azi.

Cu toate astea, vechile mecanisme animalice, teritoriale, sunt cele care par să domine competiția umană pe toate planurile.

Dacă în plan personal este la alegerea fiecăruia pe ce anume vrea să pună accentul, vreau să scot în evidență faptul că în plan public, este important să lăsăm ideile să concureze și nu persoanele.

De ce este acest lucru important ?

Pentru că cele mai bune decizii se iau atunci când ideile sunt evaluate într-un mod depersonalizat, decuplate de persoana care le-a emis.

Este vital să înțelegem că un sistem social de decizie nu se poate baza pe selectarea unor personalități ci pe selectarea unor idei.

Dacă vrem cu adevărat o creștere a calității deciziilor, trebuie să trecem de la paradigma "șeful este o persoană" la paradigma "șeful este o idee".

Sigur că este greu, sigur că va exista o rezistență din partea celor care fac parte din rețele de putere personale, dar dacă vrem un progres, trebuie să recunoaștem că o personă nu deține toate răspunsurile și că, dacă azi are dreptate, poate mâine va greși.

Ceea ce propun este ceva radical, dar necesar, o democrație a ideilor, unde în loc să votăm oameni votăm idei.

Într-un astfel de sistem, votul nu este doar o simplă semnătură, ștampilă sau click, ci este o asumare a faptului că ești dispus să te pui în slujba acelei idei, că ești dispus să îți schimbi comportamentul și să o susții cu energia și timpul tău pentru a o face realitate.

Nu ne putem minți la nesfârșit că o ștampilă dată o dată la x ani, fără ca apoi să mai facem altceva, poate schimba ceva și poate aduce calitate în viețile noastre. Calitatea se obține cu implicare și efort, dar mai înainte de toate cu conștientizarea acestui fapt.

După modelul "întotdeauna am crezut că cineva ar trebui să facă ceva în legătură cu asta, apoi am realizat că eu sunt cineva", am creat site-ul Panouldebord.ro . Este o platformă de dezbateri publice, pe care o consider un punct de pornire pentru implementarea sistemului descris mai sus.

Aici toate problemele discutate sunt postate în mod anonim, la fel și soluțiile propuse și comentariile, tocmai pentru a ne forța să evaluăm ideile strict pentru valoarea lor și nu în funcție de părerea noastră despre persoana care le-a postat.

Este important să începem întâi de la a ne exprima opiniile și să o facem într-un mod organizat și constructiv.

Bineînțeles că ego-urilor noastre n-o să le convină :

- Cum adică eu să nu câștig "capital de imagine" de pe urma acestei minunate idei pe care am postat-o ?

Ce vreau să îi explic ego-ului este că totuși acest sistem s-ar putea să îi convină mai mult și lui, pentru că acum poate lăsa intelectul să spună exact ce gândește, fără frica de a avea el un deficit de imagine în cazul în care idea nu este apreciată.

- Da, ar putea spune el, dar eu am întotdeauna dreptate și vreau să se știe că EU am dreptate.

- Eeei.. știi de fapt nu ești chiar tu care are sau nu are dreptate ci intelectul, iar el nu se bucură sau se supără, pentru că este o entitate obiectivă. Bucuria și supărarea sunt instrumentele tale. Tu ești o imagine, o proiecție a individului și ai rolul tău, nu e cazul să te protejezi, ci să-ți îndeplinești funcția, aceea de a acționa în interesul persoanei pe care o reprezinți, adică al tău. Și trebuie să înțelegi că în anumite cazuri, este în interesul persoanei să lași intelectul să funcționeze necenzurat sau alterat. Știu că e greu pentru tine, dar tocmai de aceea îți ofer protecția anonimatului. Încearcă și ai să vezi că e un târg bun.

- Hmm.. nu știu ce să zic, simt că sunt subminat. Cred că în felul ăsta îmi voi pierde puterea și chiar nu vreau asta.

- Știi, nimic pe lume nu este permanent. Totul se schimbă. Dacă tu insiști să te agăți de o imagine statică, de un statut sau de o poziție, ești liber să o faci, dar să știi că poți să obții beneficii mai mari din rezultatele obținute de pe urma faptului că ai lăsat intelectul să-și facă treaba. Poți să te mândrești că TU ai fost cel care a permis acest lucru, că TU ai fost cel care s-a implicat printre primii în acest demers, că și datorită ȚIE s-a ajuns la un nou nivel de organizare socială și de progres. Depinde cum alegi să o privești..(Comentariu) Revolutie versus evolutie