(Soluţie) 

O aplicaţie pe internet pentru administrarea problemelor comune într-un mod colaborativ


 

De ce există acest site?

Acest site creează o posibilitate. Posibilitatea ca oricine are o problemă, o nemulţumire sau o propunere de îmbunătăţire în orice domeniu, să o poată împărtăşi cu alţi oameni. Este destinat să faciliteze comunicarea, să creeze coeziune şi sa îndemne la autoresponsabilizare, pentru un scop deopotrivă util şi nobil, îmbunătăţirea propriei noastre vieţi.
Ideea de bază este că atunci când mai mulţi oameni se gândesc la problemele comune şi colaborează pentru rezolvarea lor, se pot întâmpla "minuni".

Câteva cuvinte despre structura site-ului

Structura site-ului este una arborescentă, având ca bază grupul principal, Main, accesibil şi din colţul dreapta sus, sub care pot fi adăugate probleme.
Pentru fiecare problemă se pot posta comenarii şi soluţii. Pentru fiecare soluţie se pot adăuga de asemenea comentarii dar şi probleme.

De ce se pot adăuga probleme sub soluţii?

În general, implementarea unei soluţii, ridică noi probleme, care nu pot fi neglijate, în special dacă se face o analiză riguroasă care nu lasă anumite detalii neinvestigate.
De exemplu ( ca să folosesc situaţia de faţă ) dacă vreau să rezolv problema "Cum putem rezolva mai eficient problemele care au un impact negativ asupra vieţii noastre?" aş putea propune soluţia "O aplicaţie pe internet unde oamenii să discute, şi să evalueze problemele cu care se confruntă şi chiar să caute împreună soluţii".
Mai departe dacă chiar vreau să pun în aplicare această soluţie, am nevoie să rezolv un întreg set de probleme noi, care sunt generate de soluţia aleasă.
( Câteva dintre acestea ar fi, "Care ar fi funcţionalităţile pe care această aplicaţie ar trebui să le aibă pentru a fi utila?", "Cum ar trebui concepută interfaţa pentru a putea fi cât mai intuitivă şi mai uşor de utilizat?", "Cum popularizezi o astfel de aplicaţie şi cum faci oamenii să se implice în rezolvarea problemelor comune?" )
Sunt iată foarte multe probleme noi de rezolvat, care teoretic ar trebui postate sub soluţia care le-a indus.

Ce tip de probleme se pretează pentru a fi postate?

Ideea de la care s-a pornit a fost că acest site ar putea ajuta în definirea şi rezolvarea problemelor complexe, generate de interacţiunile dintre oameni, care nu pot fi cuprinse foarte exact de o singură persoană sau de un grup foarte restrâns, şi care necesita implicarea tuturor celor care într-un fel contribuie la generarea problemei printr-un anumit tip de atitudine sau comportament. În realitate însă site-ul ar putea fi folosit pentru discutarea oricărui tip de problemă fie că este personală sau comună. Informaţia este bine să circule, şi dacă ne putem ajuta între noi de ce să nu o facem? Prin urmare nu există restricţii, orice timp de problemă poate fi postată, şi probabil cu cât aceasta este relevantă pentru cât mai mulţi cu atât şansele să se găsească o soluţie cât mai eficientă cresc.

Cum se adaugă o problemă?

Ar fi următorii paşi:
1. Înainte de a posta, se poate căuta sub "Main" folosindu-se cuvinte cheie, dacă respectiva problemă deja există. Cautarea se poate face fie doar printre problemele postate imediat sub grupul rădăcină, fie printre toate problemele (toate nivelurile). De asemenea se poate filtra şi după etichetele deja folosite, pentru a putea eficientiza căutarea. De exemplu dacă problema pe care o caut este "Care sunt cele mai bune modalităţi de a construi case ecologice?" este foarte posibil să o găsesc încadrată sub eticheta "construcţii", sau "ecologie".
2. Dacă problema căutată nu a fost găsită, se poate adăuga luându-se în considerare următoarele:
a. Se vor folosi etichete elocvente care să definească cât mai bine problema şi să înleasnească găsirea ei ulterioară
b. Înainte ca problema să fie postată direct sub grupul rădăcină, ar trebui căutată, dacă este cazul, soluţia care induce acea problemă. Dacă soluţia este găsită, problema ar trebui postată sub respectiva soluţie. Teoretic sub grupul rădăcină ar trebui să stea problemele generice, care cumva definesc scopuri ce se doresc atinse decât probleme concrete. În cazul în care nu este găsită soluţia care induce respecitva problemă, şi utilizatorul nu este dispus să creeze întreaga înlănţuire de probleme/soluţii care cumva au creat contextul pentru ca problema de interes să apară, aceasta poate fi adăugată direct sub grupul rădăcină. În timp poate se va  crea o modalitate care să permită ca problemele să poată fi mutate, astfel încât ierarhia creată să fie cât mai logică şi coerentă.
c. O problemă poate fi adăugată accesând tab-ul "Probleme" ce se află imediat sub conţinutul unei entităţi ce suportă adăugarea de probleme ( grupul rădăcină  sau orice soluţie). Odată deschis tab-ul "Probleme" va deveni accesibil tab-ul "Adaugă problemă".

Dacă am deschis o soluţie cum pot vedea care este problema pentru care aceasta a fost postată?

Apăsându-se link-ul "Arată cauza" ce se află în partea dreapta sus a paginii, pe aceeşi linie cu titlul, va fi afişată problema pe care încearcă să o rezolve.  Acest link este disponibil de asemnea şi pentru probleme. Dacă o problemă este postată sub o soluţie la o altă problemă, accesând link-ul aceasta va fi afișată. Dacă o problemă este postată direct sub grupul rădăcină, pentru aceasta nu va fi afişată nicio ierarhie, deoarece nu există una.

Ce reprezintă secțiunea "Meta"?

Secțiunea "Meta" nu reprezintă un alt grup, este doar o scurtătură pentru a accesa mai uşor soluţia ce defineşte exact această aplicaţie.

Acest lucru ar putea fi util pentru cei ce intră pentru prima oară pe site precum şi pentru cei vor să adauge o problemă legată de această aplicaţie.
Deci este indicat ca toate problemele ce ţin de funcţionarea site-ului să fie adăugate aici, nu sub grupul rădăcină. 
Aplicația poate fi folosită deci și pentru administrarea propriilor funcţionalităţi.

De ce aş folosi această aplicaţie?

Totul porneşte de la problemele de zi cu zi pe care fiecare le experimentează, de la obligaţiile, presiunile şi incidentele stresante.
Mă gândesc că dacă măcar câţiva dintre cei ce întâmpină astfel de probleme, le postează aici pe site şi se implică împreună cu alţii pentru găsirea de soluţii, viaţa noastră a tuturor ar fi mult îmbunătăţită. 
De asemenea dacă cineva se uită pe site la problemele puse de alţii şi consideră că rezonează cu ele, se poate implica în discuţii pentru definirea problemei sau căutarea de soluţii.
Acest site îşi propune să creeze coeziune şi solidaritate. Să demonstreze că se poate, dacă ne implicăm activ pentu a ne rezolva propriile probleme şi nu să aşteptăm de la alţii. 
Putem înceta să mai trăim în trecut şi să ne asumăm prezentul şi viitorul?
Dacă răspunsul este da, foloseşte acest site şi participă la dezvoltarea lui.

Beneficiile?

Ar permite identificarea mai facilă a soluţiilor care generează probleme mult mai grave decât cele pe care teoretic ar fi trebuit să le rezolve. 
Acesta nu este puţin lucru, deoarece dacă stăm să ne uităm în jur se poate vedea că multe dintre problemele grave cu care ne confruntăm sunt de fapt generate de nişte soluţii la alte probleme. Un demers ceva mai eficient, după părerea mea, ar fi să încercăm să găsim soluţii noi la acele probleme decât să rămânem în paradigma vechilor soluţii ce s-au dovedit catastrofale de-a lungul timpului.

De asemenea prin acordarea de voturi şi de priorităţi problemelor şi soluţiilor dezbătute se pot aduce în prim plan cele mai grave probleme ceea ce permite alocarea energiilor într-un mod cât mai optim.

Un alt lucru important şi folositor este că grupuri de oameni cu interese şi probleme comune se vor putea coagula în jurul acestora şi ar putea colabora mult mai eficient în găsirea şi de ce nu implementarea de soluţii optime.


Cum se foloseşte aplicaţia?

Punctul de pornire este grupul "Main".
Sub descrierea acestuia vor exista câteva taburi ce permit listarea activităţii recente de pe site, listarea şi adăugarea de noi probleme.
Se pot lista de asemenea soluţiile şi problemele existente în funcţie de priorităţile globale sau în funcţie de propriile priorităţi în cazul în care utilizatorul este autentificat.

Autentificarea se poate face apăsând butonul "Autentificare" din colţul dreapta sus al ecranului. Pentru a crea un cont nou se apasă butonul "Înregistrare".
După autentificare numele de utilizator va apărea în colţul stânga sus al ecranului, iar în dreapta sus, butonul "Ieşire" pentru ieşirea din cont.

Fiecare utilizator poate adăuga probleme, soluţii şi comentarii.
Pentru o problemă se pot adăuga soluţii, iar pentru o soluţie se pot adăuga probleme pe care aceasta le generează.
Fiecare soluţie sau problemă are propriile comentarii.

O soluţie sau o problemă poate fi deschisă separat.
Sub aceasta sunt câteva taburi care permit listarea comentariilor, soluţiilor sau problemelor, adăugarea unora noi, sau listarea activităţii curente de sub respectiva soluţie sau problemă.
Listarea se va putea face după cele mai noi sau cele mai populare (cele mai multe voturi de susţinere în cazul soluţiilor şi problemelor, sau cele mai multe voturi ca fiind folositor pentru un comentariu).

Listarea permite următoarele filtre:
- după nivelul din ierarhie: primul nivel - primul nivel de sub entitatea selectată, sau toate nivelurile - toate înregistrările de sub entitatea selectată
- după statusul setat de utilizator
- după statusul global
- după un anumit text ce apare în titlul sau descrierea elementelor din listă

Selectarea tab-ului "Activitate recentă"  va afişa toate problemele, soluţiile şi comentariile adăugate sau modificate, corespunzând criteriilor de căutare.
Cele mai noi modificări vor fi afişate primele.

Dacă utilizatorul  curent este cel care a postat soluţia sau problema deschisă, va mai exista şi tab-ul "Editează" care va permite modificare titlului sau conţinului acesteia.

Fiecare utilizator poate vota o soluţie sau o problemă susţinând-o sau opunându-se.
Comentariile de asemenea pot fi votate ca fiind folositoare sau nefolositoare.

Problemele şi soluţiile permit setarea unei priorităţi sau definirea unui status.
Se vor putea acorda priorităţi de la 1 la 10. Prioriatea 1 cea mai mare, prioritatea 10 cea mai mică.
Statusul poate fi ales dintr-o listă de statusuri deja existente sau poate fi introdus unul nou.

Pentru probleme şi soluţii vor fi afişate sub titlu: 
- voturile pro şi contra
- numărul de comentarii
- numărul de soluţii ( în cazul problemelor)
- numărul de probleme de pe primul nivel/ numărul total de probleme de sub soluţia curentă ( în cazul soluţiilor)
- prioritatea setată de utilizator / prioritatea globală calculată ca medie ponderată în funcţie de priorităţile setate de toţi utilizatorii
- statusul setat de utilizator / statusul cel mai des folosit de către toţi utilizatorii

Pentru comentarii vor fi afişate doar voturile.
Se va putea observa că numele utilizatorului care a postat o problemă, soluţie sau comentariu nu va fi afişat.
Asta deoarece nu are nicio relevanţa cine a postat. Are relevanţă ce s-a postat. 
Nu se clasifică utilizatorii ci problemele şi soluţiile. 
O soluţie se poate dovedi eficace deşi este propusă de un netot, aşa cum una propusă de un academician poate eşua groaznic.
De asemenea consider că dacă cineva se implică pentru a rezolva o problemă o face pentru că este direct interesat de asta nu pentru a căpăta faimă sau ca să-şi satisfacă ego-ul.
Să lăsăm problemele şi soluţiile să concureze între ele, nu utilizatorii. Utilizatorii colaborează.

Contribuie la dezvoltarea site-ului

Această aplicaţie este doar un punct de început, oferă un set minim de funcţionalităţi pentru a îşi administra propria dezvoltare.
Nu este şi nu cred că va fi vreodată terminată. 
Ideea este să se dezvolte în funcţie de cerinţele utilizatorilor.
Consideri că ceva lipseşte, că poate fi făcut mai bine sau că este total greşit?
Apasă tab-ul "Probleme" de sub acest text. Apoi "Adaugă problemă" şi scrie ce crezi.
Contribuţia ta conteză.


(Soluţie) Competiția ideilor vs competiția ego-urilor
(Comentariu) Iadul înseamnă să faci același lucru și să aștepți rezultate diferite
(Comentariu) Drumul spre iad e pavat cu bune intentii
(Comentariu) Internetul abundă în comentarii care nu duc nicăieri
(Comentariu) Daca o problema nu e o problema, nu are nevoie de solutii, nu?
(Comentariu) Funcționalitea de notificare a postărilor noi/actualizate/votate este operațională
(Soluţie) Structură și claritate
>